Трансглутаминаза в сиренето - съветваме банкерите да избягват да купуват сирене от български производители
Във връзка с последните разкрития на организация "Активни потребители" се обръщаме към банкерите с призив да избягват консумацията на българско сирене.
Оказа се, че много производители слагат трансглутаминаза (transglutaminase) в сиренето за да направят продукт, приличащ на истинско сирене с по-малко мляко - производителите успяват да направят килограм сирене от само 3 литра сурово мляко вместо от нормалните 5-6 литра.
Употребата на трансглутаминаза е забранена от българското законодателство за направа на сирена (за други цели е разрешена).
Консумацията на сирене с трансглутаминаза може да е опасно за здравето.
Ефектите от ензима трансглутаминаза върху здравето все още не са напълно изследвани, но въпреки това той се влага в храните у нас.
Според някои специалисти трансглутаминазата изобщо не е вредна и се създава излишна паника. Може и да са прави.
Но нека първо видим какви ще са ефектите от яденето на това сирене от бедните и после да решим дали да го даваме на банкери.
Коментари
Публикуване на коментар